OffNews.bg

Бунтовете в Сенегал взеха жертва, ограничава се достъпът до информация

Един човек загина във втория ден на бурни протести в Сенегал в четвъртък, когато привържениците на основния опозиционен лидер Усман Сонко се сблъскаха с полицията за борба с безредиците заради обвинение в изнасилване, което той отрича.

Политикът, който стана трети на президентските избори през 2019 г. и е считан за силен претендент за вота през 2024 г., днес е изправен на разпит, след като миналата седмица депутатският му имунитет беше свален.

Сонко е 46-годишен бивш данъчен инспектор и обвинява правителството на президента Маки Сал, че използва обвиненията в изнасилване, за да подкопае най-силния си съперник.

В университета Шейх Анта Диоп в централната част на Дакар протестиращи хвърляха камъни по полицията в пълна защитна екипировка, която от време на време произвеждаше изстрели в отговор.

„Правителството категорично осъжда актовете на насилие, грабежи и унищожаване на имущество“, се казва в изявление на властите.

По-късно правителството потвърди, че един човек е загинал при сблъсъците. Това е първият смъртен случай при последните протести в подкрепа на Сонко, който беше задържан в сряда заради обвиненията в изнасилване, направени от служителка в студио за красота, където е ходел често на масаж.

You see!
In which country is it allowed for the cops to treat those whom they’re supposed to defend like this?
So many cops against one single unarmed Protester. #FreeSenegal #FreeSonko pic.twitter.com/EFAH0tn6hd

— FreeSenegal????????✊ (@FreeSenegal221) March 5, 2021

Властите призоваха армията да подкрепи полицията, която може да се сблъска с допълнителни вълнения по време на планираната демонстрация в подкрепа на Сонко от популярното протестно движение „Y En A Marre“ (Стига толкова).

Протести избухнаха в други части на страната, включително в родния регион на Сонко Казаманс в южната част на Сенегал, където беше убит един човек, заяви местен служител при условие за анонимност.

Според мнозина сенегалци арестът му е достигнал връхната точка на натрупаното напрежение заради тежкия и беден живот на гражданите, особено след началото на пандемията от  COVID-19.

От четвъртък вечерта властите обявиха, че спират сигнала на два частни телевизионни канала, според тях виновни, че са излъчвали сцени на насилие. Социалните мрежи съобщават за смущения в интернет връзката и ограничения като тези, наблюдавани в редица страни по инициатива на правителствата по време на криза.

В социалните мрежи хаштагът #FreeSenegal набира все повече сила и е един от най-използваните във френския Twitter. Някои артисти като певеца Йосуфа и рапъра Градюр също изказаха подкрепата си за протестиращите.

#FreeSenegal courage au peuple sénégalais dans ces moments difficiles. En espérant retrouver le calme et la paix pour nos frères et sœurs ????????

— GRADUR (@GRADIDUR) March 5, 2021