OffNews.bg

Британски скиори бягат посред нощ от швейцарските Алпи, за да се спасят от карантина

Британски туристи са използвали прикритието на нощта, за да напуснат "тайно" швейцарския ски курорт Вербие вместо да бъдат поставени под карантина - каквото е най-новото изискване по отношение на посетители от Великобритания, съобщава Си Ен Ен, като цитира представител на курорта.

По-строгата мярка е в отговор на новия щам на Ковид, който бе изолиран първо на Острова.

Швейцария, наред с още редица държави, забрани пътуванията от и до Великобритания.

На 21 декември властите в Швейцария наложиха забрана за влизане в страната от Великобритания, както и изискване за карантина със задна дата за пристигналите от Обединеното кралство в дните след 14 декември. Всеки, влязъл от Великобритания и Южна Африка (където също е засечен новият щам) след тази дата, подлежи на 10-дневна изолация.

"Някои британски туристи напуснаха веднага курорта. Други решиха да удължат престоя си. А някои тайно напуснаха през нощта", казва Жан-Марк Сандос, говорител на кметството на близкия до Вербие град Бан.

10-дневна карантина е трябвало да бъде приложена за 370 британски туристи в курорта.

Говорителят на общината казва, че поведението на избягалите е разбираемо. "В повечето случаи карантината е трудна за понасяне. Представете си, че трябва да стоите с четирима души в хотелска стая от 20 кв. м, а в същото време да плащате като за швейцарски курорт", казва Сандос.