OffNews.bg

Румен Гечев мълчи за доносите на агент Стойновски

 

"В никакъв случай няма да коментирам. Не коментирам материали, които не ме касаят. Обърнете се към Стати Статев."

Това беше реакцията на бившия вицепремиер и министър при Жан Виденов, настоящ депутат от Коалиция за България и професор в УНСС Румен Гечев пред OFFNews по повод доносите по негов адрес от ректора му в УНСС проф. Стати Статев.

Всъщност "материалите" касаят пряко Румен Гечев - професор в УНСС.

През април 1989 г. асистент Статев (агент Стойновски) издава на Държавна сигурност за документ, изпратен от американски професор до Гечев чрез писмо до Статев. При същия професор от Илинойския университет е била специализацията в САЩ на Румен Гечев през 1987-1988 г.

Ето какво още казва агент Стойновски за Румен Гечев на оперативния работник от ДС кап. О. Бохоров:

"Стойновски" ми обясни също, че Гечев е радиолюбител, национален състезател и той поддържал редовна радио-връзка с американския гражданин Ralph, който е познат на проф. Wyzan.

...

"Стойновски" изрази отрицателно мнение относно научните способности на Румен Гечев. Преди да постъпи като асистент във ВИИ "К. Маркс", той е преподавал 3 години във Военната академия. Научните му интереси са свързани с военно-промишления комплекс в САЩ".

В резултат от информацията, получена от Стати Статев кап. Бохоров предлага на началника си в ДС Румен Гечев "да бъде проверен по отчета, като следващите действия бъдат в зависимост от резултата от проверката".

По това време проф. Румен Гечев също е секретен сътрудник на Държавна сигурност, също в Първо главно управление, където секретен сътрудник е и Стати Статев.