OffNews.bg

Сирийците у нас на протест срещу зверствата в Алепо (снимки)

Представители на сирийската общност в България излязоха на протест срещу кървавите зверства и разрушенията в сирийския град Алепо. 

Демонстрацията се проведе пред сградата на Европейския парламент в София. 

В първите дни на май в сирийския град загинаха 40 души и над 80 бяха ранени при обстрел на болница и жилищен блок като повечето жертви са жени и деца. Заедно с шест свои колеги – лекари, загина и един от последните педиатри останали в Алепо д-р Мухамад Мааз, едва на 36 г.

Дататата 7 май е обявена от международнто гражданско движение „Спасете останалите“ (Save the Rest) за ден на сирийските политически затворници.

Стотици хиляди сирийци, включително жени и невинни хора, все още гният в затворите на режима в Сирия. Тяхната съдба стана особено популярна през последните месеци, когато един избягал сирийски офицер разпространи 50 000 снимки на задържани и измъчвани до смърт хора. Изтезанията в сирийските затвори са наричани „Сирийския холокост“, като свидетелствата за тях от писма и дневници на затворници потресоха активисти от цял свят, обявиха организаторите на протеста.

Те допълниха, че Радован Караджич беше осъден на 40 години затвор за геноцида в Сребреница и престъпления срещу човечеството във войната в Босна, при който загинаха 8000 души, докато Башар Асад, чиято политика и режим доведоха до гибелта на 470 000 сирийци все още е президент на Сирия.

„Ние искаме хората да чуят, че има около 200 000 души, които стоят в затворите. Голяма част от тях наистина си пожелават смърт, за да спрат изтезанията, а някои са зад решетките от 20-30 години насам. Това е репресия от властта на Асад срещу революцията”, обявиха демонстрантите.