OffNews.bg

Управляващите видяха какво са направили с Изборния кодекс и внесоха нови промени

В деня, в който бяха обнародвани промените в Изборния кодекс, управляващите внесоха предложение за нови, с които да променят приетите от самите тях текстове за гласуването в чужбина.

Текстовете са били внесени в деловодството на Народното събрание около 10:20 часа тази сутрин. Те са подписани от 47 депутати - от управляващите ГЕРБ, РБ (без гражданската квота и ДСБ) и ПФ, както и от партия БДЦ на Христо Ковачки.

Новите предложения за гласуване зад граница важат както за страните в ЕС, така и за тези извън него. В законопроекта е предвидено отпадане на ограничението да се гласува само в посолствата и консулствата в градовете с дипломатически представителства. Необходимите заявления за отваряне на секция ще са 60, а не 100, както приеха депутатите преди ваканцията си. Няма да е нужно събиране на заявления за разкриване на секция в консулство или посолство.

Управляващите предлагат да има и таван за разкриване на секции в чужда страна - максимумът ще е 35.

Законопроектът предвижда и промяна при правилата за гласуване в страната. Предложено е населените места с повече от 350 жители да могат да си избират пряко кмет. Последните промени сложиха праг от 400 души.

Очаква се новите предложения да бъдат разгледани в парламентарните комисии следващата седмица, а по-следващата да е гласуването на първо четене в пленарна зала.

До внасянето на новите промени в изборното законодателство се стигна след протест на българи в чужбина срещу предложените от ПФ и приети от мнозинството текстове, които ограничаваха възможността за гласуване в чужбина. Президентът наложи вето, но депутатите го отхвърлиха. Междувременно, проведоха няколко срещи, на базата на които да формулират нови текстове, по-либерални от вече приетите. Именно те видяха бял свят днес чрез законопроекта, договорен между ГЕРБ, РБ и ПФ.

На въпрос дали тези промени ще зарадват българите зад граница, председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отговори: "Смятам, че при всички положения би трябвало да докажат пред нашите сънародници извън България, че техните права няма да бъдат ограничавани и че има общо принципно решение на българската държава по отношение на гласуването".

По думите му максимумът от 35 секции в страна е напълно достатъчен и удовлетворява активността и инициативите за гласуване дори за най-големите български общности. Броят щял да е достатъчен дори в Турция, въпреки че на последните избори секциите там бяха 100 над предложения лимит.

На въпрос дали очаква президентът да сезира Конституционния съд (КС), Кирилов отговори: "Мисля, че колегите от президентството внимателно следят процедурата и развитието на законодателната инициатива. Така че аз също очаквам позиция от президентството, като се надявам тя да бъде по-положителна".