OffNews.bg

Украйна е поискала с нота оръжие от България

Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за своята страна от МВнР, но все още не е получил отговор. 

Това заяви той в по бТВ. Имаме нужда от гаубици и ракетни системи - старо въоръжение, с което можем да боравим, уточни Москаленко. 

"Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България", каза още дипломатът. По думите му правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната. 

От Министерството на външните работи потвърдиха, че е получена нота за предоставяне на оръжие. В позицията си от МВнР уточняват, че нотата ще бъде предадена до компетентните ведомства. 

Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“, коментира министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. 

Според Москаленко проблемите при настаняването на украинци в буферни зони са нормални в подобна ситуация. 

Посланикът допълни, че има повече проблеми със записването в детските градини.