OffNews.bg

Съдът върна 'Евролаб 2011' на Капитан Андреево

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево". Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда, това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев пред БНР.

"Съдът върна фирмата, която извършваше товаро-разтоварната дейност. Ние не я допуснахме. Направихме конкурс - в момента фирмите там са 6. Така е по регламент, така е и по съдебно решение", казва Вътев.

По думите му няма друг полезен ход относно товаро-разтоварната дейност и тези 6 фирми са проучени от ДАНС, а в понеделник съдът е върнал и фирмата в лабораторията - "Евролаб".

Вътев посочи още, че вече там функционира държавната лаборатория и друга лаборатория, освен държавната, "няма да се върне".

"Би било много полезно за държавата и икономически, и практически, ако тази лаборатория при определени условия, която е ползвала фирмата, остане в полза на държавата", смята земеделският министър в оставка.

Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“ беше открита на 29.02.2024 г. Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. 

Държавата пое контрола след като години наред на границата фитосанитарния контрол се извършваше от частната "Евролаб".

След промени в Закона за управление на агрохранителната верига депутатите решиха да се забрани дейността на частни лаборатории на външните граници.