OffNews.bg

Рая Назарян: Ако бъдем поканени на преговори от ИТН, ще участваме

"Ако бъдем поканени за преговори от "Има такъв народ", разбира се, че ще участваме", заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян в коментар за евентуална готовност на ИТН да търси възможности за съставяне на правителство.

Не мисля, че тази новина и това събитие са изненадващи. По-скоро говорят за друг ход от страна на президента. "Има такъв народ" предварително обявиха, че ако получат третия мандат, те ще го върнат и няма да водят преговори и няма да правят опити за сформиране на правителство. Те заявиха, че този парламент е изчерпан от съдържание и смисъл и за тях най-правилния ход е да се отиде на избори и народа да избере кой от тук нататък да представлява държавата, каза тя.

Тя беше категорична, че няма да се намесват в делата на мандатоносителя - в случая "Има такъв народ".

"От преговори никога не сме се въздържали, напротив, дори сме ги инициирали. Водихме такива почти близо месец. Именно с цел да запазим стабилността на държавата, на правителството, да продължи изпълнението на мерките. ние не можем да бъдем упреквани по темата за това дали ще водим или дали ще участваме в преговори, разбира се, ако бъдем поканени на преговори. Но всичко е въпрос на математика. Какво ще събере, дали имат желание ИТН да направят опити за сформиране на правителство, с кои парламентарно представени сили ще преговарят, какво мнозинство ще сформират и какви са възможностите. Ако бъдем поканени, разбира се, че ще участваме", заяви Назарян.

Според Деница Сачева това е някакъв знак по-скоро към БСП.

"Доколкото си спомням от вчерашната пресконференция на ИТН колегите се обявиха за избори, така че не очаквам да има промяна в тяхната позиция и днес, коментира по bTV Деница Сачева. Тя заяви, че няма промяна и в позицията на ГЕРБ-СДС, че няма да участват в преговори в третия мандат.

Това са решения, които са в правомощията на президента. Не се бъркаме в работата на други институции, не можем да взимаме тези решения, отговори Сачева на въпроса каква е позицията на ГЕРБ-СДС дали изборите да бъдат „две в едно“, или отделно.

По думите ѝ е изключително неприятно, че отново трябва да се дават пари за избори.

„Със сигурност, това не е добро решение за България, но и правителство, което няма да може да произведе нищо полезно за хората също може да струва твърде скъпо“, каза още Деница Сачева и отново поясни, че ГЕРБ-СДС нямат изисквания дали изборите да бъдат „две в едно“, или отделени.

„Има много плюсове на едното или другото, така че решението е изцяло в правомощията на държавния глава“, коментира тя.

Президентът Румен Радев ще връчи мандата на ИТН в 11:00 часа на „Дондуков“ 2. От партията вчера заявиха, че ако получат мандата, веднага ще го върнат.