OffNews.bg

Предлагат уседналост за всички избори

Министерството на правосъдието предлага законодателни промени, които предвиждат уседналост за всички видове избори. Ако бъдат приети в този вид, промените ще позволят на избори да гласуват само граждани, които са живели в България най-малко 3 месеца преди датата на вота.

Предлаганите текствове са публикувани в страницата на МП. Те са вписани в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за българското гражданство и ако бъдат одобрени, ще бъдат отразени и в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс.

От мотивите става ясно, че новото изискване ще бъде въведено аналогично на това при избори за Европарламент и за местна власт. За тях и в момента има условие избирателят да е живял минимум 3 месеца в България, за да има право на глас. Сега това се предвижда и при избори за парламент и за президент.

Текстовете предвиждат и затягане на контрола върху политическата агитация на различен от българския език, както и при участие на религиозни лица и институции в изборната кампания. Ако партия системно включва религиозни институции и техни представители в политическата и организационната си дейност, предизборните си кампании и агитация, тя може да загуби регистрацията си.

Промените за уседналостта биха възпрепятствали огромната част от българите в чужбина от участие в избори. Традиционно най-висок е делът на гласовете от Турция - секциите там дават на избори около 40 000 гласа. На вота от 26 март гласовете от Турция бяха около 32 000 от общо около 117 000 гласували зад граница.

Авторите на проекта не са посочени. Те обаче припомнят становище на Конституционния съд, че няма "дописване" на Конституцията във връзка с правилото за уседналост и че то е с установени традиции в българското изборно право.

В същия законопроект се предвижда и затягане на контрола върху вероизповеданията. Според мотивите проектът отчита настоящите заплахи пред националната сигурност.