OffNews.bg

ПП очаква бързо приемане в Шенген, заради изгонването на Евролаб от Капитан Андреево

"И нещо много важно за всички българи, които искат да живеят като граждани на демократична Европа и да могат да пътуват свободно в ЕС – краят на частния монопол на Капитан Андреево доближава България с още една стъпка към Шенген - приоритет на кабинета Петков. На финала на процеса сме, като предстоят последни проверки. Очакваме положителен резултат до края на година и приемане на България в Шенген!". Това се казва в прессъобщение на Продължаваме промяната.  

В него се отбелязва "важна победа"  за държавния контрол върху ГКПП Капитан Андреево, след като със заповед на проф. Христо Даскалов, БАБХ официално извършва и товаро-разтоварните дейности на Капитан Андреево, а  Евролаб 2011 вече няма монопол и при лицата, отговорни за разтоварването на стоки на границата.

"Нещо повече, заради незаконното блокиране на служители на БАБХ през последните дни и възпрепятстване на тяхната работа, жандармерията ще следи за спазването на закона на място, а Евролаб 2011 следва да бъде санкционирана", пишат от ПП. 

На 2 август съвместна междуинституционална проверка установи, че Евролаб 2011 е в тежки нарушения на Закона за държавната собственост и по претендирания от тях договор за наем на имотите на БАБХ на границата. Заради установените нарушения фирмата следва да бъде изведена от тях.

От ПП припомнят, че в продължение на 10 години управлението на ГЕРБ си затваряше очите за частния монопол и многобройните проблеми на най-голямата сухопътна граница в Европа и вход към ЕС - въпреки сигналите от европейски институции и евродепутати.

"Ние сложихме край на схемата, която позволяваше държавата да е златната кокошка за малцина избрани. С действията си станахме неудобни на мафиотски, лобистки и политически кръгове. Върнахме държавността на границата с цената на заплахи, предложения за подкупи, клеветнически кампании и сваляне на правителството. а българските граждани платиха за частните интереси с поредните избори.

Вместо в джоба на Евролаб 2011 и техните политически лобисти и закрилници, стотици милиони вече ще влизат в бюджета, за всички граждани", пишат от ПП. 

Според партията е необратимо затягането и на лабораторния контрол, което започна още на 20 май, така че никога повече хората да не се съмняват дали слагат на масата си плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди. 

"Вносните продукти в България и ЕС от трети страни дълги години са оказвали ценови натиск върху българските производители на плодове и зеленчуци, защото строгият контрол не важеше за тях. С разбиването на тази схема българските производители станаха по-конкурентоспособни!", пише още в прессъбщението.