OffNews.bg

Петков прогнозира, че Борисов ще се кандидатира за президент

Бойко Борисов иска да се кандидатира за президент, тъй като вече няма ресурс да е министър-председател, заяви пред Дарик радио заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

Според него в момента Борисов търсел легитимация „да избяга" от сегашния си пост:

"Дълбоко съм убеден, че той няма ресурс повече да бъде министър-председател и по тази причина иска да се кандидатира за президент. Ама като иска да се кандидатира, да излезе и да каже: Аз, Бойко Борисов, се кандидатирам за президент, а не да обяснява от Лондон, от Бусманци и Чепръчене: Абе, Румен Петков навремето така, пък аз така. Да излезе и да има един път в живота си достойнството да заеме лична позиция. Защото ще ми е много интересно, като вдигнат Бойко за президент, госпожите Цецка, Руми и другите как ще се чувстват в партията, която я ръководи Цецо. Но тава е тема на друг, последващ разговор".

"Забавлявам се два дни с разсъжденията на Цецо (Цветанов -б.р.), който си позволява да говори от мое име и го съветвам искрено да спре веднага. Цецо, чу ли ме? Ако не си ме чул, няма и да разбереш. Но стремежът да се намери легитимация Борисов да избяга от премиерския пост и да се кандидатира за президент... И двамата да млъкнат и да спрат да ползват бърсалката Румен Петков. Тази бърсалка има определена степен на търпимост", каза Петков.

Заместник-председателят на АБВ не отрече, че Георги Първанов също може да влезе в надпреварата за президент и без да има тълкувателно решение на Конституционния съд дали има право отново да е държавен глава:

"Двете фигури, които са номинирани от нашите областни и общински конференции най-активно, с голяма подкрепа, обич и уважение, са на Първанов и Калфин"

Политиката в сектор „Енергетика" е сред основните несъгласия на АБВ с правителството, твърди Петков.

"Не можем да се ангажираме с провала в енергетиката. Аз няколко пъти питам, нека да кажат - защо трябваше да теглим кредит, за да платим на американските централи, кой ще плаща лихвите по кредитите, защото лихвите ще ги плащаме ние. Имаше съвършено друга стъпка и тя беше предложена от предното ръководство на БЕХ. Но за да угодим на някого, ние от загробващия договор на Иван Костов с американците влязохме в друг загробващ договор със същите американци", каза той.