OffNews.bg

Миков нападна Плевнелиев, че произхожда от семейство на комунистически ръководители

Лидерът на БСП Михаил Миков нападна президента Росен Плевнелиев заради обръщението му по повод днешния Ден за почит към жертвите на комунистическия режим в България.

По-рано днес от пресслужбата на президентството разпространиха обръщение на Плевнелиев по повод днешния ден, в което държавният глава заяви, че "четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество".

"Значи ли това, че Росен Плевнелиев в самокритичен стил иска да се самоизхвърли от историята? Та нали самият той, заедно с приятелите си от дясното управление, са съществена част от тези политически елити, свързани и с Държавна сигурност, и с комунистическата ни партия, които президентът громи в изявлението си?! ", заяви лидерът на БСП във Facebook.

Миков припомни, че президентът произхожда от семейство на комунистически ръководители и сам той е бил активист в периода до 10.11.1989 г. Според него днешното изказване на държавния глава "не е нищо повече от поредния евтин опит на объркан човек да се разграничи от собственото си минало и от историята на страната си".

Той е категоричен, че с днешното си изказване Плевнвлиев отново е избрал "да разединява с кресливи и комплексарски призиви по незначителни теми".

"Цинично е децата на комунистическите апаратчици да обвиняват a priori лявата идея и да карат да се чувстват гузни хората, за които тази идея значи нещо. И докато тече спор по въпроса за това дали е имало робство или присъствие, то поне изглежда безспорно, че е имало еничарство. И явно то е останало трайно в душата и психиката на някои българи и до днес", смята още лидерът на социалистите.