OffNews.bg

Йотова нападна премиера: Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание

Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са "някакви хора", те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание.

Това заяви в Сандански, а по-късно написа и в профила си във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова, която е гост на празника на града. 

По-рано днес, при посещението си в Украйна, премиерът Кирил Петков заяви: "Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание: Ами най-добре е това въстание по-бързо да свърши. Тези хора да нямат възможност да се защитават. Това позиция ли е? Как я приемаме, за да има по-бързо мир?".

Вицепрезидентът разкритикува думите на министър-председателя, като определи сравнението на Петков като "голяма грешка".

"Никого не бих съветвала да търси алиби за едно или друго решение в българската история, защото ще допусне голяма грешка. Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка. Българската история е много дълга и имаме много примери, когато политици, не съобразявайки се с националните интереси, са взимали решения, които са довели до национални катастрофи. Така че по-внимателно с историческите паралели!", пише Йотова.