OffNews.bg

Извънреден коалиционен съвет заради Северна Македония

По искане на премиера Кирил Петков тази вечер на извънредно заседание се събира коалиционният съвет, който трябва да обсъди отношенията ни със Северна Македония.

Очаква се министър-председателят да обясни на партньорите защо поиска от президента да свика Консултативния съвет по националната сигурност и да представи постигнатото дотук в диалога със Скопие.

Анонс за свикване на съвета на коалицията направи самият Петков още по време на визитата си в Рим и Ватикана в навечерието на 24 май. Тогава той обясни, че форматът коалиционен съвет е много важен. И допълни, че на правителството му е нужен по-широк консенсус по темата. 

Вчера от ИТН обаче препотвърдиха категоричната си позиция - никакво отстъпление от позицията на България.

"Просто ще ги изслушаме за какво въобще се събират при положение, че тази позиция е ясна - и на консултативен съвет при президента, и в рамкова позиция на България, и с декларация още от 44-ото Народно събрание, така че може би и аз ще се запозная с нещо ново, което не знам. Отиваме да видим какво ще кажат", коментира Станислав Балабанов.

Очаква се да бъдат обсъдени и исканията на ДБ и БСП за представяне на управленска програма на кабинета с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението им.