OffNews.bg

Имената, които към момента се спрягат за министри и вицепремиери (списък)

Разпределението на министри по партии в бъдещото правителство до голяма степен вече е ясно, както и титулярите на съответните министерства, съобщи bTV във вечерната си емисия.

Почти е сигурно, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков ще бъде предложен за премиер.

Засега се очаква в коалиционното правителство да има четирима вицепремиери. Сред тях е съпредседателят на ПП Асен Василев, който най-вероятно отново ще бъде и министър на финансите. 

Очаква се Калина Константинова (ПП) също да е вицепремиер, както и министър без портфейл. 

Освен вицепремиер, лидерът на БСП Корнелия Нинова най-вероятно ще бъде и министър на икономиката и индустрията, а Борислав Сандов от "Зелено движение" (ДБ) - вицепремиер и министър на екологията. 

Най-вероятно за министър на вътрешните работи ПП ще предложат да остане Бойко Рашков. Същото важи и за сегашния образователен министър проф. Николай Денков - очаква се той да остане начело на МОН. 

Даниел Лорер от ПП е предложен за министър на иновациите и растежа, докато за министър на правосъдието най-вероятно ще бъде номинирана Надежда Йорданова от "Демократична България". 

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" е най-вероятната номинация на ПП за министър на регионалното развитие. Собственикът на "Еконт" Николай Събев е спряган за министър на транспорта. 

Според източниците на bTV Димитър Гърдев от ИТН ще бъде предложен за министър на външните работи, а Божидар Божанов от ДБ - за министър на електронното управление. 

Спортен министър най-вероятно ще стане Радостин Василев от ИТН, а проф. Асена Сербезова - министър на здравеопазването. 

Сегашният министър-председател Стефан Янев се очаква да стане министър на отбраната, а министър на културата ще е Тодор Мечкарски от ПП. 

Най-вероятно номинацията на ИТН за министър на енергетиката ще бъде Александър Николов.

БСП все още изчакват със своите предложения, но се предполага, че за министър на труда и социалната политика ще бъде предложен Георги Гьоков, а министерството на туризма - Христо Проданов. Кой ще оглави министерството на земеделието засега не е известно.

Трябва да се има предвид, че този списък е неофициален и може да претърпи промени.