OffNews.bg

Депутатите си запазиха високите заплати

Депутатите от временната комисия за изработване на проекта за правилник за дейността на Народното събрание решиха да не намаляват заплатите си, защото трябвало да се проведе по-широк дебат по темата.

Предложението за рязък спад във възнагражденията бе внесено от шефа на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова и трябваше да се установи на 1570 лв. месечно, вместо досегашните 4728 лв.

Всички присъстващи на заседанието народни представители обаче се въздържаха при гласуването и така остава старото положение. 

"Разбирам желанието на г-жа Манолова да се намалят заплатите на депутатите. Заплащането се движи от
три минимални заплати нагоре навсякъде в ЕС. Навсякъде има и различни бонуси към заплатите, даже
някъде имат обезщетение, за да се върнат към начина си на живот, след като изтече мандатът. Не знам
дали г-жа Манолова изобщо знае как се образуват заплатите в държавната администрация. 1500 лв. е заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация", каза шефът на парламента Ива Митева.

Митева допълни, че има решение заплатите на премиера и министрите да се обвързват с тези на депутати и председателя на НС, което ще рефлектира дори върху възнагражденията на експертите. Това според нея означавало, че един експерт ще взема 100-200 лв., което е пълен популизъм. Днес се обадили двама души да питат дали трикратното намаление ще бъде прието, за да си подадат оставките.

Все пак бе гласувано предложението в специален регистър народните представители да отразяват колко са получили от парите в плик, които са 2/3 от депутатската заплата и се дават, за да може от тях да се плаща на сътрудници, за помещения и други партийни дейности. Тези пари ще се превеждат по банков път.