OffNews.bg

Делян Пеевски става шеф на ДАНС (видео)

Със скоропостижна процедура Народното събрание избра днес депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. От ГЕРБ обявиха началото на обсъждане за провеждане на нови парламентарни избори и свикване на Велико Народно събрание. Президентът отмени пътуване и свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Организират се протести.

Точката за избора на нов шеф на ДАНС бе абсолютно неочаквана. Тя бе вкарана извънредно в дневния ред на депутатите.

Към 9,15 ч. в пленарната зала влезе премиерът Пламен Орешарски и обяви, че номинира Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а вътрешния министър Цветлин Йовчев - за вицепремиер.

Залата избухна от възмущение при обявяване номинацията на Пеевски. Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Точката бе подложена моментално на гласуване. След първото гласуване резултатите бяха: "за" - 114 депутати, 10 - "против", 1 - въздържал се. "Атака" гласуваха "против". В този момент депутатите от ГЕРБ дотичаха до залата и поискаха прегласуване. При него от 204 гласували 116 бяха "за" (от БСП и ДПС), 87 - "против" и отново имаше един въздържал се от БСП.

Депутатът е Янаки Стоилов. Той лично обяви това в пленарната зала, както и че в групата на БСП са взели решението в последния момент. Стоилов не бе единственият, обявил се срещу ръководството на партията. Друг депутат от червените редици - Георги Кадиев, изрази позицията си чрез следния пост във Фейсбук:

"Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам някакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал. Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата. Негласуването ми е моята форма на несъгласие. Може би правилна, може би не. Не ме съдете. Надявам се в България да се случват добри неща".

В кулоарите на парламента експремиерът Бойко Борисов обяви, че това е краят на Столетницата.

Честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС. БСП не съществува като партия вече”, каза Борисов.

По-късно в декларация, прочетена от трибуната в пленарната зала, заместникът му Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ започва обсъждане за предсрочни парламентарни избори за Велико народно събрание.

След като се закле, Делян Пеевски коментира в кулоарите:

"В ДАНС повече ще се работи, отколкото да се говори, както беше досега. Ще ме съдите по делата ми".

Думите му бяха по повод обвинението на ГЕРБ, че той е заплаха за националната сигурност.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, единственият изказал се от трибуната по темата, подкрепи кандидатурата на Пеевски с думите:

"Трудната ситуация изисква нестандартни решения. Това е нестандартно решение на премиера Орешарски и някои ще им се стори противоречиво".

Минути след избора на Пеевски започна организация за протест. В създадената от Асен Генов Фейсбук група "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС" към 11,50 ч. вече има над 8300 присъединили се. Протестът в София започва от 18,30 ч. пред сградата на Министерския съвет.

Минути след избирането на Пеевски президентът Росен Плевнелиев отмени пътуване и свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 юни заради избора на Пеевски. В дневния ред има една единствена точка - реформата в сектор "Сигурност".