OffNews.bg

Бабикян: Възможно е Николай Младенов е да ''културният човек'', когото готвят за премиер

„Предположението за Николай Младенов е интересно и възможно."

Това коментира Арман Бабикян пред БНР по повод изнесената от Отровното трио информация, че се очаква смяна на премиера с негово съгласие „с човек, който изглежда относително културен, наскоро появил се в София от дълго пътуване“.

Николай Младенов е бивш министър на външните работи (2010-2013) в първия кабинет на Борисов, бивш военен министър (2009-2010) и бивш евродепутат. Понастоящем е специален координатор на ООН по близкоизточния мирен процес, като работното му място е в Израел. В по-ранната си кариера той е бил програмен директор на фондация „Отворено общество“ в София и програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. След това е депутат от ОДС в 39-ото Народно събрание.

„Това няма да бъде част от пазарлъка. Който желае, нека рискува на този пост, но нито ние, нито протестиращите ще приемем“, заяви проф. Велислав Минеков на кратък брифинг пред Министерски съвет в 40-ия ден на протестите срещу властта и главния прокурор.

Самият Николай Младенов не е коментирал до момента дали е канен за премиер.

Вчера той даде интервю за bTV, в което застъпи позицията, че България се нуждае от изцяло нова конституция.

"Хората излязоха по улиците с искания за промяна, а тя може да се случи, ако спокойно погледнем върху това какво трябва да бъде променено. Списъкът на нещата, които трябва да бъдат променени, е дълъг. Трябва да има спокоен дебат, който трябва да се случи в обществото ни."

Той освен това се обяви за дебат за двукамарен парламент и приветства идеята за намаляване наполовина на броя на депутатите.

Интервюто съвпадна с деня, в който Борисов обяви, че ГЕРБ внася в парламента проекта си за нова конституция.