OffNews.bg

АБВ иска Законодателен съвет към председателя на Народното събрание

През 2016 г. не трябва да допуснем да се стигне до нова спирала на политическа нестабилност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на първата от поредица срещи с парламентарно представените политически партии в рамките на традиционния месец на политическите консултации. Разговорите на държавния глава започнаха с ръководството на Парламентарната група на АБВ.

Акцент в разговора между държавния глава и представителите на АБВ е бил реформите в правосъдната система и сектор „Сигурност“, както и в образованието, здравеопазването и в пенсионната система.

За да се осигури по-добър диалог в рамките на управляващата коалиция и в Народното събрание, от партията на Георги Първанов са предложили създаването на Законодателен съвет към председателя на Парламента.

От АБВ се обявиха и за увеличаване бюджетите на специалните служби. Те искат също свикването на Консултативен съвет за национална сигурност за състоянието и перспективите за развитие на сектора за сигурност в условия на европейска миграционна криза.

АБВ лобират и за превъоръжаване на Българската армия, включително придобиване на многоцелева платформа за българските Военновъздушни сили.

Бяха обменени мнения и по идеите за промени в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България и въвеждането на начално военно обучение, се казва в прессъобщението на АБВ по повод срещата. 

АБВ са заявили категорична подкрепа за предложения от държавния глава през 2015 г. национален референдум с три въпроса.

Президентската институция подкрепя номинацията на България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации, е уверил държавният глава по време на разговора, пише още в прессъобщението.