OffNews.bg

Франция заповядва на бутиците да си затварят вратите, щом си позволяват климатици

Магазините във Франция ще са длъжни да държат вратите си затворени, ако включват климатик, както и да ограничат неоновото осветление, за са се ограничи разхищението на енергия – обяви министър.

Тези изисквания вече са въведени в някои райони и ще бъдат наложени в цялата държава, заяви министърът на екологичния преход Агнес Пание-Рунаше пред вестник Journal du Dimanche.

След руската инвазия в Украйна разходите за енергия в Европа се увеличиха.

Магазините ще бъдат глобявани с до 750 евро за нарушаване на правилото за климатизация, пише Би Би Си.

Паниер-Рунашер определи оставянето на отворени врати, когато климатикът е включен, като "абсурдно" и анонсира издаването до дни на две нейни постановления относно разхищението на енергия.

Първото ще разшири забраната за светещи реклами, независимо от големината на града. Тя ще е в сила между 01:00 и 06:00 ч. Втората ще забрани на магазините да държат отворени врати при работещи климатици.

Забраната на неоновите реклами вече е в сила в районите с население под 800 000 души. Летищата и гарите са освободени от нея.

Shell предупреди, че в ЕС не е изключено да се въвеждат енергийни норми, тъй като регионът се бори да се справи с прекъсването на доставките на газ от Русия.

Във Франция продължават екстремните горещини, които увеличават търсенето на климатици.