OffNews.bg

Бунт на Граф Игнатиево: Бойните ни пилоти отказаха да летят

Пилотите на военната авиобаза "Граф Игнатиево" днес са отказали да летят, научи OFFNews. 

Днес няма да се проведат планираните учебни полети, но бойното дежурство ще се носи. Това е охраната на въздушното пространство по мисията Air Policing, в която до края на месеца участват и изтребители на италианските ВВС.

Летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети, съобщава специализираното издание Аеро.  

Миналата седмица стана ясно, че 10 новодоставени двигатели за изтребителите МиГ-29 не могат да бъдат използвани заради липсата на оригинални протоколи от завода производител. В последните месеци за пореден път беше отложен проектът за купуване на нов изтребител, като очакванията са той да се забави с една година. По неофициална информация все още не са доставени и смазочни материали, които са необходими за работата на изтребителите.

Командирът на базата ген. Иван Лалов потвърди за напрежение сред летателния състав заради малките часове, които пилотите успяват да летят и липсата на гориво-смазочни материали. 

Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов посочи, че "проявената неувереност е свързана с недостатъчна натренираност поради налетени недостатъчно часове", съобщава bTV. По думите му представители на МО ще проведат среща с летците. Преди това ще има и заседание при началника на отбраната.

"Недостатъчният нальот на определена категория пилоти се дължи именно преди всичко на недостатъчен брой летателни самолети, тъй като това е единственото условие, след като има гориво, след като има желание от пилотите да летят да осигурим повече оперативни самолети", коментира Запрянов.