OffNews.bg

От днес пуснаха отново зелените коридори за ваксиниране

От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус.

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, както и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.

Когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и хора, които не попадат в целевите групи.

С решение на Министерския съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „Астра Зенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.

Днес, 28 февруари, в страната са доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което позволява възстановяване на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.