OffNews.bg

Ограничават се полетите на Боинг 737 Макс във въздушното пространство на България

Ограничават се полетите на самолети Боинг 737 Макс във въздушното пространство на България, съобщи транспортното министерство.

На 12 март в 21.00 ч. българско време Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA) е издала директива по безопасност, касаеща самолетите Боинг 737 8/9 MAX.

Във връзка с нея Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” е дала указания за ограничаване на полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране и ремонт. Ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от този тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

Ограничението се въвежда след катастрофата на Боинг 737 Макс 8 в неделя, при която загинаха всички 157 души на борда. Машината се разби минути след излитане от етиопската столица Адис Абеба. Моделът се използва за комерсиални полет от 2017 г. Това е вторият инцидент с Боинг Макс 8 след катастрофата в Индонезия миналия октомври, при която загинаха 189 души.