OffNews.bg

Министър Танева в Брюксел заради чумата, протестите и проверките у нас продължават

Министърът на земеделието Десислава Танева отива в Брюксел днес, за да обсъжда мерките срещу африканската чума по свинете у нас с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. 

Двамата ще обсъдят възможността да бъдат финансово компенсирани хората, които отглеждат прасета за лични нужди. В момента помощи могат да бъдат предвидени само за регистрирани животни.

Още в средата на юли Десислава Танева поиска финансиране от Европейската комисия за справяне с чумата. От Брюксел съобщиха, че има специално предвиден за подобни случаи фонд, средства от който биха могли да бъдат предоставени на страната ни. 

В страната продължават проверките на служителите на Българската агенция по храните в личните стопанства в 20- километровата зона. Проверките се в областите Добрич, Бургас, Пловдив и Сливен. 

От вчера бедствено положение заради африканската чума беше обявено и за Свищовско. Регистриран е първи случай на заразата и в Югозападна България. 

Продължава и безсрочната блокада на пътя Сливен-Ямбол. Стопаните там отказват да умъртвят прасетата си и настояват държавата да отмени това нареждане. На протест излязоха и в Първомай.