OffNews.bg

Фандъкова поиска спешна консервация на находките на Ларгото

Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи апел към културния министър Мартин Иванов за спешни мерки за консервация на археологическите находки на Ларгото.

Обръщам се към Вас публично с пореден апел към Министерството на културата. Тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава, пише в отвореното писмо, с което Фандъкова се обърна към Иванов.

Кметът обясни, че до този момент до културното министерство са изпратени няколко писма за вземане на спешни мерки.

Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване, обяснява Фандъкова.

Столичната община е инвестирала в разкриването на археологическите находки над 6 млн. лева. Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите, допълва Фандъкова.

За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети, посочи тя.