OffNews.bg

10 полицаи след три часа обиск иззели уред за варене на компоти от майката на активист на протеста

След 3 часа тарашене, полицията е иззела съд за варене на компоти 58/80см от майката на активиста на Изправи се.БГ Тихомир Василев. Това обяви лидерът на гражданското движение Мая Манолова.

В дома на майката са нахлули 10 полицаи от отдела за борба с наркотрафика. Проверявали са апартамента, мазето и наето от семейството помещение.

Заповед за претърсване и изземване не е имало. Нахлули са с викове "Ръцете на тила", съобщи Манолова на брифинг пред президентството тази сутрин.

Според нея униформените изобщо не са обявили какво е основанието за действията им.

След като не са открили наркотици, те са накарали роднините на Тихомир да подпишат протокол за доброволно предаване на съд за варене на компоти. 10 полицаи са отишли, тарашили са дома и мазето и са си тръгнали под мишница със съда, в който майката на Тихомир вари компоти. Настояли са да вземат и чушкопек, но жената правилно се е сетила, че няма да й го върнат навреме за приготвянето на зимнината, каза още Манолова.

Според нея това не е просто натиск на протестиращ гражданин, а брутална полицейска агресия.

По-късно директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев категорично заяви, че дирекцията не е провеждала действия по претърсване и изземане по отношение на Тихомир Василев на територията на град София през последните 24 часа.

В късния следобед СДВР даде брифинг, на който обясни, че по сигнал е проверен братът на Василев и е иззет казан ракия. Не е образувано досъдебно производство, а преписка, защото алкохол не е открит от полицаите. Лицето не е задържано.