OffNews.bg

На живо от сърцето на протеста (видео, снимки и записи от радиото)

OFFNews.bg тази вечер предава на живо от сърцето на протеста срещу приетия на второ четене вчера Закон за горите.

Недоволните от промените граждани отново ще блокират Орлов мост в столицата, а освен живото видео предаване, което може да се гледа по-долу, има и директни включвания по OFFRoad Radio от репортерите на мястото на събитието.


Live video for mobile from Ustream

 

18 ч. - Орлов мост е пълен с полиция: 6 патрулки, 2 буса, 3 мотора. Катаджии спират автомобили по "Цариградско шосе" и проверяват за документи. Около езерото "Ариана" има много млади хора. По нищо не личи, че те ще протестират. Според предварителната уговорка за блокадата те не трябва да издават с нищо, че се познават, кротко да стоят около езерото до 19.30, а точно в 19.45 всички заедно да излязат на платното.

19.15 ч. - Полицаи обграждат пространството около езерото. Протестиращите са към 1500 души.

19.50 ч. - Полицаите, добре организирани, не допускат протестиращите да блокират пътното платно. Протестиращите вече са към 2000 души.

20.05 ч. - Някои успяват да пробият кордона. Мостът обаче още не е блокиран. Полицията не проявява насилие към момента.

20.10 ч. - Демонстрантите успяват да разбият кордона на полицаите при спирката на "Цариградско шосе".  Все повече протестиращи, някои от тях с велосипеди, блокират пътното платно край Орлов мост.

20.20 ч.– Полицията успява да локализира демонстрантите само в едното платно на "Цариградско шосе" – това от "Плиска" към Орлов мост. Полицаи на мотори са блокирали протестиращите. Протестиращите скандират "Витоша", "Мафия" и "Оставка". "Ние сме народът, защо не сте зад нас", викат протестиращите към полицаите.

20.40 ч. - Младежи успяват да блокират бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока Военна академия, но само след минути са изтласкани от полицията.

20.50 ч. - "Утре пак, утре пак! Всеки ден ще е така, до победата!", скандират протестиращите.

20.55 ч. - Нови опити за пробив и блокада на бул. "Евлоги и Христо Георгиев". Засега - неуспешни. Хиляди пеят "Хубава си, моя горо!"

21.10 ч. - Протестът е към края си. Хората си разотиват. Полицията има инструкции да арестува само в краен случай, предава нашият репортер на мястото на събитието.

21.20 ч. - Блокадата се мести. 30 души с колела ще се опитат да блокират ул. "Граф Игнатиев" при пл.  "Гарибалди". В момента колоездачите са на бул. "Витоша".

21.35 ч. - Опит да се блокира бул. "Цар Осовободител". Голяма група протестиращи пресича непрекъснато жълтите павета по пешеходната пътека пред бул. "България". Движението на практика е спряно.

20.40 ч. - Разбра се, че все пак не е минало без арести. 9 са задържани.

Ето и записите от радиото, където имаше директни включвания от протеста:

Интервю с Петър Кърджилов

Включване от Орлов мост 1

Включване от Орлов мост 2

Включване от Орлов мост 3

Включване от Орлов мост 4

Включване от Орлов мост 5

Включване от Орлов мост 6