OffNews.bg

Честито Възкресение Христово!

Днес празнуваме възкресението на Исус Христос, победата на живота над смъртта.

Евангелията разказват, че призори на третия ден от разпъването на Божия Син жени отиват към гроба, където е положено тялото, за да го помажат с благоуханните масла, които са приготвили още в петък. Гробът, изсечен в скала, се намира в градина близо до хълма Голгота - лобното Му място. Входа препречва огромен камък. Когато пристигат, намират камъка отместен, а гроба - празен.

Докато стоят в недоумение какво е станало, пред тях застават двама ангели, описани като "мъже с блестящи дрехи" (Евангелие от Лука, глава 24:4), които им казват:

Защо търсите живия между мъртвите? Няма Го тук, а възкръсна.

Спомнете си какво ви говореше, когато беше още в Галилея, като казваше, че Човешкият Син трябва да бъде предаден в ръцете на грешни хора, да бъде разпънат и на третия ден да възкръсне.

Жените отиват да кажат на учениците. Апостолите не вярват - "тези думи им се видяха като празни приказки и не повярваха", свидетелства Евангелие от Лука 24:11.

Там, пред празния гроб, възкръсналият Христос се явява на една от жените-мироносци - Мария Магдалина (Евангелие от Йоан 20:14-18), след това - на двама свои ученици (Евангелие от Лука 24:13-35), на останалите апостоли (Лука 24:36-49; Йоан 20:26-31). Пред виделите възкръсналия Господ и вече вярващи ученици Христос разяснява старозаветните писания, които предсказват, че "Христос трябваше да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден и че трябва да се проповядва покаяние и опрощаване на греховете в Негово име на всички народи, като се започне от Йерусалим" (Лука 24:46, 47).

Така добрата вест се разпространява от Йерусалим по целия свят, вестта, че:

Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот. Понеже Бог не изпрати Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него. (Евангелие от Йоан 3:16, 17)