OffNews.bg

Правителството ще изкупи 1,6 млрд. лева дългове на Топлофикация-София (видео)

Министерството на енергетиката получи близо 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ и "Булгаргаз".

Решението е на Министерския съвет. Транзакцията не оказва влияние на дефицита в държавния бюджет, заявиха от правителствената пресслужба.

„Имаме задължения в огромен размер от страна на „Топлофикация София“ към енергийния сектор за газови доставки през годините. Натрупването на тези задължения се прехвърляше от страна на „Булгаргаз“ ЕАД към „БЕХ“ ЕАД, което доведе до задължения на топлофикационното дружество към държавния холдинг. Останалата част, която продължаваше да расте през годините, се натрупваше като салда към „Булгаргаз“. Тази практика води до внушителната (обща) сума от около 1,6 милиарда лева задължения към групата на „БЕХ“ ЕАД. Тези средства могат да се ползват за решаване на ликвидни въпроси в енергийния сектор, реализация на инвестиционни програми и т.н. Тази ликвидност е иззета от сектора. С това Постановление на Министерския съвет връщаме тази ликвидност“ - заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

Радев подчерта в изказването си, че не става дума за смяна на собствеността на „Топлофикация София“ ЕАД, която остава общинско дружество.