OffNews.bg

Правителството пак увеличи заплатата на шефа на НАП Галя Димитрова

5500 лева на месец основна заплата без бонусите явно са крайно недостатъчни за високата квалификация на шефката на НАП Галя Димитрова. Днес правителството постанови месечното ѝ възнаграждение да бъде увеличено.

Димитрова беше шеф на НАП, когато изтекоха лични данни и сметки на 5 милиона българи от системата на приходната агенция. По време директорката бе на почивка в екзотична дестинация и не я прекъсна. Въпреки това тя запази поста си, а кабинетът Борисов-3 й вече за втори път след скандала увеличава заплатата й.

Увеличението на основната месечна заплата на изпълнителния директор на НАП влиза в сила от 01.01.2021 г.

В решението на МС пише, че то е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г.

"При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2020 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги. Взет е предвид и фактът, че с промените в Закона за хазарта (ДВ, бр. 69 от 2020 г.) на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите са възложени допълнителни правомощия и отговорности по прилагането на закона, свързани с осъществяване на държавен надзор в областта на хазарта и свързаните с хазарт дейности", съобщава правителствената информационна служба.

Досега основната заплата на шефката на бирниците бе 5500 лева, но към нея се добавят и куп други бонуси. В декларацията си пред КПКОНПИ Иванова за 2019 г., когато заплатата й бе само 5000 лв. на месец, тя обяви годишен доход от трудово възнаграждение в размер на 121 347 лева. Дамата съобщи и за три банкови сметки на свое име, които се пълнят от трудовия й доход. В едната има 190 000 лева, в другата 90 000, а в третата - 1389 лева.

Преди дни НАП отчете над 700 милиона лева повече приходи в хазната от планираното за 2020 г. въпреки тежката епидемична година.