OffNews.bg

Депозитите намаляват: дребните вложители покриват разходи, големите инвестират в имоти

Дребните вложители изчерпват своите спестявания в банките, а по-големите инвестират в недвижими имоти, сочи експертен анализ, цитиран от БНР.

Данните на БНБ за първото полугодие показват, че на тримесечна база депозитите до 10 000 лева намаляват. Ако тенденцията се запази, това ще бъде признак, че кризата започва да изчерпва спестяванията на домакинствата.

Кризата принуждава хората, които са загубили или намалили доходите си, да прибегнат към спестяванията - коментира финансовият анализатор Иван Стойков.

По-големите депозити също намаляват, но тук средствата се инвестират в недвижими имоти: "Това са хора с по-дълги спестявания, с по-високи доходи и с по-големи като цяло възможности и отливът, който се реализира на такъв размер депозити, една много голяма част от него отива на имотния пазар".

Годишна инфлация от 3% и най-големи ръстове при хранителните стоки отчете националната статистика. Върху храните се натрупва поскъпването на тока и горивата. Цените на бензина и дизела са най-високи от началото на пандемията:

"Ако действително повишението при тях е над нормалното, то очакваме също и влияние върху основните хранителни стоки, което е фактически основното перо на българските домакинства. От порядъка на 30, 31, 32% са разходите за храна" - коментира икономистът на КНСБ Любен Томев. Според инфлацията ще се ограничи до 3-4%, но тежката криза, която предстои заради пандемията, налага актуализация на доходите на домакинствата.