OffNews.bg

13 компании се борят за АЕЦ Белене, седем искат да са стратегически инвеститор

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”, обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Подадено е заявление и от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия. 

7 от компаниите искат да кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", 2 са за участие в проекта за доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и 4 са заявления, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия. 

Седемте компании са "ИПК и УП ЕООД" България, "Росатом" чрез дъщерна компания, "Бектрон Карлсруе", Консорциум "Електроцентрала Белене", Китайската компания CNNC, Корейската хидроатомна корпорация и Консорициум АЕЦ "Белене".

Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял освен Северна Македония, са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution и Energomont.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването. 

„Има създадена комисия, която ще разгледа всички заявления за участие в процедурата за реализация на проекта АЕЦ Белене, тя ще направи и кратка листа на компаниите, заявили желание за участие в стратегически инвеститор в този проект“, уточни Петкова. 

Министърът допълни, че срокът за издаването на тази кратка листа е 90 дни и че в комисията няма да има чуждестранни консултанти. Неин председател е Жаклен Коен, шеф на БЕХ, а изпълнителен директор Иван Йончев (НЕК).