OffNews.bg

Швеция обяснява защо единствена в Европа не прилага изолация

Отговорът на Швеция срещу разпространението на новия коронавирус предизвиква учудване и дискусии в останалата част от света. Страната е единствената в Европа, която не е затворила училищата и детските градини, а само гимназиите и университетите. Градският транспорт се движи, не е позволено посещението на барове и клубове - и то след неделя. Досега ограничени бяха само събиранията на над 500 души.

Дискусиите за шведския модел накараха правителството на скандинавската страна да обясни своите мотиви.

Заместник-премиерът Изабела Льовин обясни на брифинг, че мерките в Швеция целят по-дългосрочен подход към епидемията.

"Това е маратон, не спринт и всички мерки трябва да бъдат взети предвид и в дългосрочна перспектива", заяви тя.

Освен това, по думите на Льовин, шведите следвали стриктно указанията на здравните власти, голяма част от хората вече работят от вкъщи, има голям спад при пътуващите до работа и при туристите в големите градове.

Решенията на правителството са взети на база "научен и експертен опит" от държавната здравна агенция, както и съобразно препоръките на СЗО, посочва още заместник-премиерът на Швеция.

Властите смятат, че е важно да се съхрани физическото и психическото здраве на нацията.

Към 2 април жертвите на Ковид-19 в Швеция са 282. Потвърдените положителни случаи са 5466.

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел обяви, че разпространението на вируса е достигнало ново ниво, като сега новите случаи дневно се увеличават с 400-500.

Управляващите скандинавската държава знаят, че могат да разчитат на съзнанието на гражданите за справянето с епидемията, а хората, от своя страна, вярват в действията на властите. И са свикнали стриктно да спазват правилата.