OffNews.bg

Австрия няма да ни пусне за Шенген дори и след призива на Фон дер Лайен

Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че разширяването на безвизовата зона в момента е безсмислено.

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!" - заяви Фон дер Лайен в сряда в речта си за състоянието на ЕС.

Австрия обаче побърза да отхвърли искането, съобщава Euractiv.de.

"В момента броят на мигрантите в цяла Европа се увеличава и в много страни се обсъжда допълнителен граничен контрол, например на границата между Германия и Полша", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

"В този момент за мен е безсмислено да се говори за разширяване на Шенгенското пространство. Нуждаем се от повече контрол, а не от по-малко", добави той.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген с аргумента, че се опасява от прилив на нелегални мигранти.

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно границите си.

В самата Австрия обаче тази позиция на правителството е критикувана от либералната партия NEOS, която сега е в опозиция.

"Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от NEOS Клаудия Гамон по повод речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.