OffNews.bg

Губим минимум 29 млн. евро по програма "Околна среда"

Минимум 29 млн. лв. ще загуби България по Оперативна програма "Околна среда", обяви екоминистърът  Искра Михайлова пред парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Ако някои от сериозните обекти, като заводът за боклук на София, отпаднат, размерът на загубите ще е много по-голям, уточни тя.

По думите ú заводът за боклука на София има шанс за финансиране, ако до края на  годината бъде одобрен изпълнител. По настояване на Европейската комисия Столична община обяви втори конкурс за изпълнител и такъв беше избран, но процедурата се обжалва.

Със средства по ОП "Околна среда" са изградени само две депа за отпадъци, а в следващия програмен период няма да има възможност за еврофинансиране за депа, а само за инсталации, докладва още Михайлова.

Според нея именно в това се измерва несвършената работа.

Екоминистърът напомни, че пари от оперативна ос "Вода" бяха пренасочени за купуване на пожарни коли, вертолети и за нови коли на градския транспорт по общини.

Парите вече са пренасочени и няма какво да се направи, сега битката е да не ги загубим, коментира Михайлова.

За следващия програмен период - 2014-2020 г. тя ще опита да включи и мерки за "градска екология". Това е амбициозно, но може много да подобри градската среда, смята министърът.