OffNews.bg

Близки на Вапцаров искат статуята му да излезе от Музея на социализма

Близките на поета Никола Вапцаров искат статуята на поета да бъде извадена от Музея на социалистическото изкуство, обяви пред "Фокус" внукът на поета, който носи неговите имена.

„Статуята беше в Националната художествена галерия, откъдето беше преместена, по незнайно какви причини, от предишното правителство.

Ние сме подели кампания да върнем статуята на старото ú място. Вапцаров, все пак не е живял по социалистическо време, нито статуята е създадена от социалистически творец”, обясни Вапцаров-внук.

По думите му е абсурд статуята на поета да стои до бюст-паметника на Тодор Живков.

"Тодор Живков цял живот е искал да се нареди редом до Никола Вапцаров, притискал е дядо ми да каже, че е бил негов съратник в партизанската му дейност. Вапцаров е отказвал категорично да го направи.

Изведнъж идва демокрацията и решават да го сложат до Тодор Живков и Георги Димитров. За Георги Димитров може да кажем, че е един от хората, които са виновни за смъртта на Вапцаров”, коментира още внукът на поета. 

Той е изпратил писмо до новия министър на културата - Петър Стоянович, с молба да върне статуята в Националната художествена галерия, но не е получил отговор.

Никола Вапцаров-внук напомни, че в Македония има няколко паметника на Вапцаров - в Банско и Струмица, а в Скопие има две негови статуи, като едната е бронзова и е на моста на изкуството.