OffNews.bg

Гневът към HelpKarma трябва да се насочи към тези, които затриха фонда за лечение на деца

 "Силно се надявам оправданият гняв към фондация HelpKarma Fundraising да се насочи към тези, благодарение на които това е възможно, а именно българските институции. Тези, които затриха Фонда за лечение на деца в чужбина и реално не помагат и на тези, нуждаещи се от лечение в България. Тези, които оставиха спасяването на човешки животи да се случва на пазарен принцип."

Това написа във фейсбук профила си Мария Черешева, която е радиоводещ, един от основателите на Асоциацията на европейските журналисти-България и активист. Публикуваме с нейното съгласие целият ѝ коментар, който е базиран и на личен опит: 

"Ще го илюстрирам. Аз съм организирала кампания в помощ на дете чрез платформата. Семейството на детето се нуждаеше от пари, за да може изобщо да го лекува в България. Да пътува до София, където единствено той можеше да се лекува, да плаща лекарства, изследвания и хотели. Първоначално събирах пари на моята сметка от приятели, но това нямаше как да продължи от гледна точка на отчетност. И започнах да търся начини това да стане по-организирано. И познайте какво, нямаше друг начин. DMS кампаниите бяха невъзможен вариант, защото нямат тази гъвкавост. А пазарът, издигнат в култ в нашия изкривен постсоц капитализъм, предлага именно това - гъвкавост. Знаех ли, че платформата удържа от средствата за оперативна дейност - знаех. Реално това е упоменато в условията при организиране на кампании. Разбира се, изобщо не съм предполагала, че заплатите на служителите може да са толкова високи. Но не бих казала и че съм изненадана. Вижте заплатите на шефовете на Amnesty International, Human Rights Watch и всички международни организации, работещи на корпоративен принцип, който тук се продава като висше постижение на развития свят, и тогава пак ще си говорим.

Но да се върнем към Хелп Карма. Парите за детето се събраха за дни. Семейството получи спокойствие и ресурси да води тежка битка. Която проведе успешно. Екипът на фондацията, който се занимаваше с кампанията, беше изключително бърз и разбиращ, и помогна много. Длъжна съм съм да го кажа. Това явно струва скъпо. Лошият вкус в устата е налице. Но днес детето е живо и здраво. Имаше ли друг начин да се помогне в този частен случай? Нямаше.

Това, за което се моля, е грозната истина да помогне за преосмисляне на това какво имаме, като държава и като възможности за дарителство. Защото, опасявам се, разочарованието в случая ще е за сметка на най-нуждаещите се."