Николай Рунтов: Център 'Кърлингмания' променя живота на хората с увреждания

OFFNews 25 октомври 2019 в 10:19 1570 0

От месец август в София заработи Център за подкрепа на хора с двигателни увреждания "Кърлингмания". 

Проектът съдържа комплекс от дейности насочени към подобряване на здравословния статус и мотивацията на хората с увреждания, с цел подобряване на шансовете им за реализация на пазара на труда, но голямата ни цел е да започне да се променя философията за подпомагане на тези хора не просто да работят нещо, а да се реализират пълноценно на пазара на труда съобразно състоянието си и професионалната им квалификация, разказва Николай Рунтов- Консултант Социално включване ЦСРИ Кърлингмания.

Това е процес много различен от всичко правено до момента, защото преди акцентът е бил в създаването на защитена среда. В новия Закон за хората с увреждания обаче се въвеждат квоти за хора с увреждания във всички предприятия с над 50 работници, което означава, че те могат да се състезават на общо основание за всяка една позиция. Това е голямо предизвикателство, защото освен образование хората с увреждания трябва притежават и умения за комуникация, работа в екип и справяне с различни ситуации.

Консултациите в Центъра акцентират върху практическите умения, защото се оказа, че много от бенефициентите дори нямат готова автобиография, не знаят как се пише мотивационно писмо и пр. Отделно доста от тях имат ограничена мобилност и им се налага да управляват преустроени автомобили или да използват специализиран транспорт.

За нас е важно желанието на хората да продължат да се занимават активно с физически упражнения и това да става начин на живот. Точно на това заложихме и в център "Кърлингмания", споделя Николай Рунтов и допълва, че промяната се вижда веднага. Посетителите на центъра започват да постигат по-добри резултати в спортните занимания, по-лесно се справят в ежедневието си. Те са вече много по-мотивирани и по-лесно общуват, вместо да се затворят вътре в себе си, чувстват се много по-добре. Това е най-важното, категоричен е Николай Рунтов. 

Проект № BG05M9OP001-2.032-0021-C01 „Кърлинг Мания“
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!