Актуална информация за ограниченията на движение в Европа и по света (допълнена)

OFFNews 22 март 2020 в 09:51 8443 0

Снимка Pixabay

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света към днешна дата разпространи Министерството на външните работи тази сутрин. По-късно бе изпратена допълнителна информация, която и ние допълнихме.

Румъния

Считано от 22.00 ч. на 22 март 2020 г., се забранява влизането на територията на Румъния през ГКПП на държавната граница на чуждестранни граждани и лица без гражданство, с изключение на случаите, когато преминаването се извършва транзит през установените за целта със съседните страни транзитни коридори.

По изключение на територията на Румъния е разрешено влизането на чуждестранни граждани и лица без гражданство, принадлежащи към следните категории:

- членове на семейство на румънски граждани, както и членове на семейството на гражданите на други държави-членки на ЕС и Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, пребиваващи в Румъния;

- лица, които притежават виза за дългосрочно пребиваване, разрешение за пребиваване или друг документ, еквивалентен на разрешението за пребиваване, издадено от румънските власти, съгласно правителствената наредба за спешни случаи № 194/2002 относно режима на чужденците в Румъния, или еквивалентен на тях документ, издаден от властите на други държави, съгласно законодателството на ЕС;

- лица, които пътуват в изпълнение на професионален ангажимент, удостоверен с виза, разрешение за пребиваване или друг еквивалентен документ;

- дипломатически или консулски представител, персонал на международни организации, военен персонал или персонал, предоставящ хуманитарна помощ;

- пътници в транзитно преминаване, вкл. тези, които са репатрирани в резултат на предоставяне на консулска защита, както и такива пътуващи по наложителни причини (медицински или семейни).

- лица, които имат необходимост от международно закрила, или по други хуманитарни причини.

Република Северна Македония

Правителството взе решение за въвеждане на полицейски час от 21:00 ч. до 06:00 ч. всеки ден на цялата територия на страната с цел ограничаване на движението на населението. Мярката влиза в сила днес, 22 март. Мярката няма да бъде в сила за служителите на МВР, македонската ар​мия, противопожарната отбрана, служителите на Комунална хигиена на смяна, както и за нуждаещи се от спешна медицинска помощ в болнично заведение. Ограничава се броят на дежурните аптеки в страната.

Сърбия

В страната е в сила извънредно положение. Президентът на Александър Вучич късно снощи обяви, че ще предложи на кабинета от 22 март да влезе в сила нова 12-часова забрана за движение в страната и по улиците на градовете за всички лица с начален час 17,00 ч до 5,00 ч сутринта. Решението се очаква да замени настоящата забрана от 18 март за движение по улиците за всички граждани от 20,00 ч. до 5,00 сутринта. Изключение се прави само за сръбските органи, които изпълняват задачи и за лицата, работещи трета смяна.

Босна и Херцеговина

Към 22.03.2020 г. съществува възможност за връщане на български граждани от летище Сараево в България, посредством полет с трансфер в Истанбул, Будапеща и Загреб. Множество авиокомпании редуцираха или спряха полетите си от и за Босна и Херцеговина. Предвид динамичната обстановка, пътуващите следва да осъществяват контакт със съответната авиолиния преди предстоящ полет.

Великобритания

Към 22 март 2020 г. директни полети до България изпълняват следните авиокомпании: „България Еър", „Бритиш Еъруейс", „ИзиДжет", „Райънеър" и „Уизеър". Директните полетите се изпълняват по следните маршрути:

- Манчестър – София /Изи Джет/

- Ливърпул – София /Райън Еър/

- Бирмингам - София /Райън Еър/

- Лондон – Варна /Уизеър/

- Лондон – Пловдив /Райън Еър/

- Лондон – София /България Еър/

- Лондон – София /Бритиш Еъруейс

- Лондон – София /Райън Еър/

- Лондон – София /Изи Джет/

- Лондон – София /Уизеър/

„Райън Еър" препоръчва на всички свои клиенти, чийто полети са били отменени, да презаверят своите билети за полет до 25 март 2020 г., когато се очаква броят на полетите да бъде значително редуциран.

„България Еър" има отменени полети на следните дати: 22.03.2020 г., 23.03.2020 г., 27.03.2020 г., 29.03.2020 г., 01.04.2020 г., 25.04.2020 г.

„Изиджет" ще преустанови голяма част от полетите си от 24.03.2020 г. На пътниците се предлага да презаверят безплатно своите билети за по-късна дата. Очаква се възможностите за директни полети до България да бъдат все по-ограничени във времето. Към момента няма ограничения за извършване на летищен трансфер и транзитен престой на територията на Обединеното кралство.

Молдова

Допуска се транзитно преминаване през Молдова (без спиране) на чужденци, които се завръщат към страната си на произход, като те следва да преминават границата с Румъния през ГКПП Джурджулещ-Галац (молдовско-румънската граница) и ГКПП Джурджулещ-Рени (молдовско-украинската граница) и ще бъдат пропускани през Молдова след получаване на съгласието на съседната (на Молдова) страна да ги допусне на своя територия.

По информация на посолството на България в Кишинев обаче транзитният коридор за пресичане територията на Молдова от чужди граждани през ГКПП Рени-Джурджулещ (украинско-молдовската граница) и Джурджулещ-Галац (молдовско-румънската граница) на практика не функционира. Преминаване по този маршрут се допуска само за граждани на Румъния и Украйна.

Канада

В 00.01 ч. на 21 март влезе в сила обявеното временно затваряне на границата между Канада и САЩ за пътувания с цел туризъм и развлечение. Изключение от забраната се предвижда само за доставчиците на стоки и услуги и за работещите в съседната страна жители от двете страни на границата.

С цел ограничаване на незаконното преминаване на границата е сключено реципрочно споразумение между Канада и САЩ за връщане обратно на нелегалните мигранти, подаващи молби за убежище след 00:01 ч. на 21 март. Споразумението ще остане в сила до отмяна на обявеното временно затваряне на границата между двете страни, на този етап за 30 дни.

От 12:00 ч. на 18 март влезе в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада с изключение на: лица с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани, акредитирани дипломатически представители в Канада и членовете на техните семейства, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през Канада. Засега остава възможно транзитно преминаване на чужди граждани през Канада. Забраната няма да се отнася за лица с валидни работни и студентски визи, временно наети лица и получили статут на постоянно пребиваващи преди 16 март, които все още не са влезли в Канада. След влизане на канадска територия лицата и от тези категории ще следва да предприемат самоизолация за период от 14 дни.

От 18 март всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към следните 4 летища в страната:

- Торонто – летище „Лестър Пиърсън";

- Монреал – летище „Пиер Трюдо";

- Летището във Ванкувър;

- Летището в Калгари.

САЩ

Летищата в страната остават отворени за изходящ трафик. Входящият трафик от държавите от Шенген, Великобритания или Ирландия се пренасочва към едно от следните 13 летища, за задължителен скрининг на пътниците:

• Boston-Logan International Airport (BOS), Massachusetts

• Chicago O'Hare International Airport (ORD), Illinois

• Dallas/Fort Worth International Airport (DFW), Texas

• Detroit Metropolitan Airport (DTW), Michigan

• Daniel K. Inouye International Airport (HNL), Hawaii

• Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL), Georgia

• John F. Kennedy International Airport (JFK), New York

• Los Angeles International Airport, (LAX), California

• Miami International Airport (MIA), Florida

• Newark Liberty International Airport (EWR), New Jersey

• San Francisco International Airport (SFO), California

• Seattle-Tacoma International Airport (SEA), Washington

• Washington-Dulles International Airport (IAD), Virginia

Ливан

Обявено е решение на правителството да делегира права на армията и силите за сигурност за контролиране спазването на въведените мерки за борба с разпространението на COVID–19 в Ливан. Рязко влошена е епидемиологичната обстановка в страната. Към момента Ливан навлиза във фаза на разпространяване на заболяването, а броят на официално установените случаи на COVID–19 бележи рязко увеличаване.

Кувейт

Считано от 22 март 2020 г. за неопределен период от време се въвежда полицейски час от 17.00 часа до 04.00 часа. При необходимост от напускане на дома кувейтските граждани са длъжни да поискат разрешение „онлайн" на специален сайт на гражданска защита, като правителството гарантира бързо получаване на разрешенията. Всеки, който наруши полицейския час, ще бъде наказван със затвор до 3 години и с глоба от около 30 хил. евро. Удължен е с две седмици до 12 април 2020 г. срокът, в който се спира работата на министерствата, ведомствата, агенциите и подчинените им държавни структури, неангажирани пряко в борбата с коронавируса. Решението се отнася и до всички търговски обекти, както и обекти предполагащи, събиране на хора без продаващите хранителни стоки и аптеките.

Йордания

В сила е извънреден режим, чието прилагане в йорданските градове и в столицата Аман се гарантира от полицията, службите за сигурност и армията. Съобщава се за 392 задържани нарушители само за миналия ден. В Аман се наблюдава относително движение на автомобили с йорданци, упълномощени да работят в условията на режима на забрана, докато в провинциалните градове движението е крайно слабо. Всички задържани нарушители ще бъдат обект на обвинителни актове от прокуратурата. В сила са указания за самостоятелна карантина и изолиране, които са валидни за пристигащите от зони на болестта в чужбина, включително и за йордански поданици, които могат да влизат в Йордания.


Обединени арабски емирства

Към 22 март забрана за влизане в Обединените арабски емирства има за всички лица, притежаващи виза за дългосрочен престой, туристическа виза и за такива от държави с безвизов режим или т.н. visa upon arrival. На емиратските граждани е забранено да напускат страната. Считано от 21 март всеки, включително и граждани на държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, и независимо от негова изходна дестинация, пристигнало в ОАЕ трябва да се подложи на 14 дневна карантина. За хората, които нямат роднини и място, на което да отседнат за срока на карантината, ще се създадат специални центрове от властите. Считано от 22 март се затварят за посещение публичните и частни плажове, паркове, басейни, кина, театри и спортни зали за период от две седмици. Ресторантите и кафенетата могат да работят само с 20% от капацитета си. Заведенията могат да изпълняват поръчки за доставки на храна. Считано от 24 март се спира разпространението на всички печатни вестници, списания и рекламни материали. Забранява се разпространението на такива издания в жилищните комплекси, ресторанти, кафенета, хотели, спортни и здравни центрове, клиники, чакални в публични и частни институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови