Загиналите в незаконния рудник намерени на 16 м под земята

OFFNews 21 юли 2023 в 09:01 1482 0

Рудник

Снимка Архив

Стар рудник

Загиналите баща и син в незаконен рудник в радомирското село Жедна са били открити на 16 метра под земята, разказаха участвали в спасителната операция вчера в сутрешния блок на Нова тв.

В продължение на години загиналите са прокопавали собствен тунел за добив на въглища. В галерията е бил вкаран бензинов генератор за ток, за да има осветление.

До самото място на инцидента достига екип на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община. "Акцията беше много тежка и на пресечен терен. С помощта на колеги от други служби успяхме да достигнем до телата, които намерихме на дълбочина от 16 метра”, каза спасителят Любо Георгиев.

Загиналите са използвали бензинов генератор, който да им дава електричество за лебедката, с която слизат и изтеглят чувалите с въглища, както и за осветление. Това е недопустимо, тъй като в мините се използва електричество не повече от 36-волтов ток, който да не възпламени така наречения газ гризу, който да се възпламени, подчерта спасителят.

Той заяви, че по всичко изглеждало, че двамата мъже са се задушили. „Първо е влязъл единия мъж, който е дал сигнал, че става нещо лошо. След това е слязъл и другият. За съжаление и двамата са останали долу”, каза Георгиев.

„На-опасното за нас долу като спасители е газта. Другото е опасността от срутване, тъй като не знаем на какво ще попаднем. Галерията, в която слязохме е много стара с изгнило укрепване”, допълни Мариан Томов от дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика