За първите 6 месеца от 2021 г. гранични полицаи са задържали четири пъти повече мигранти от м.г.

Профилът на пристигащите в Харманли се е променил - у нас идват мъже между 18 и 22 г.

OFFNews 27 юли 2021 в 20:48 5485 2

Четири пъти повече нелегални мигранти в сравнение с миналата година са задържани през първите 6 месеца на 2021 г., съобщават от Граничната полиция, цитирани от БНР. 235 души са хванати при опит да преминат нелегално българо-турската граница, най-много са граждани на Афганистан, Сирия и Ирак.

Задържаните при опит да влязат нелегално от Гърция са 173-ма.

Част от тях се насочват към Мигрантския център в Харманли, който е с капацитет от 3000 души.

520 са мигрантите в центъра в Харманли. Според кметицата Мария Киркова броят им рязко се е увеличил в последния месец, като вече е сменен и профилът на пристигащите. Според нея става дума за мъже на възраст между 18 и 22 години, които се движат на групи из града.

Кирова разказа, че има сигнали от недоволни местни жители, които се притесняват от пришълците.

"Целият град е замърсен. До 22.00 часа те трябва да бъдат обратно в центъра, но определено не е така. Проблемът е да има контрол", коментира кметицата.

Според директора на центъра Славчо Янев броят на мигрантите се е увеличил плавно за година и половина и се очаква засилване на натиска наесен.

"Когато идва зимата, хората вече усядат, но сега в летните месеци движението е голямо. Най-вероятно така е на границата. Както ние като български граждани се движим в страната в отпускарски период, така се случва и с мигрантите", посочва Янев.

Той обаче смята, че няма повод за притеснения, а повечето местни жители са свикнали с чужденците, някои от които дори са наемани на работа.

Депутатите от ГЕРБ-СДС Маноил Манев, Христо Гаджев и Александър Иванов пък алармираха, че натискът на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец, а капацитетът на центъра за бежанци в Любимец е почти изцяло запълнен. Тримата посетили центъра за настаняване в града. При кратката среща с началника на центъра станало ясно, че от 660 места са запълнени 500, което означавало, че основната сграда е пълна и вече се настаняват хора във фургони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови