Водното бедствие в Бургаско и Ямболско продължава

OFFNews 04 декември 2014 в 21:31 5469 1

Заради проливните дъждове в област Ямбол има наводнени улици в някои села, а над 100 семейства в Елохово са заплашени от евакуация, ако нивото на река Тунджа продължи да се покачва.

Община Бургас пък е в предкризисно състояние, в местността “Черниците” започва превантивна евакуация на хората, има и затворени пътища.

Пътят Поморие- Ахелой е залят от вода и затворен. Затворен заради наводнение е и пътят Средец- Ямбол, като има обходен маршрут през Средец - Дюлево – Суходол - Малина.

Свлачище е затрупало жп линията на село Люляково, община Руен. В момента линията се разчиства, като това ще продължи и през нощта. Заради свлачището днес бе спряно движението на влаковете в този участък от линията Карнобат-Варна.

Обявено е бедствено положение в община Средец - заради нивото на язовира край село Зорница, който заплашва от наводнение две села- Радойново и Драка. Към момента ситуацията там се нормализира, след като бе прокопан допълнителен отводнителен канал. Въпреки това пътищата в района на Средец продължават да са наводнени.

Кметът на община Бургас Димитър Николов е потеглил към местността “Черниците”, където с полицейско разпореждане започва превантивна евакуация на местните жители, заради високото ниво на водата в близкия микро язовир Маринка.

Ако продължи да вали със същото темпо и количество, в Бургас ще бъде обявено бедствено положение.

Обстановката в Ямболска област продължава да се усложнява. Най-тежка е ситуацията в общините Стралджа и Елхово.

В община Стралджа се наложи евакуацията на около 30 семейства, които са настанени във физкултурния салон на местното училище. В община Елхово пък Тунджа е на път да прелее, а ако това се случи около 100 семейства ще трябва да бъдат евакуирани.

Екипи на полицията започнаха обход на къщите, които са близо до Тунджа. Органите на реда предупреждават хората да бъдат готови за евакуация. 

В Елхово пристигна министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заяви, че държавата е предприела всички необходими мерки, за да бъдат защитени животът и имуществото на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови