Версии за намерената в български автобус бомба

OFFNews 19 май 2015 в 14:30 3586 4

Полицията работи на този етап по няколко версии за намереното в български автобус взривно устройство, като всички версии са еднакво вероятно към момента.

Сред тях са подготовка на терористичен акт, опит за предумишлено убийство и за опит за увреждане на автобуса по други причини.

Това заяви пред БНТ главният секретар на МВР Георги Костов.

Взривното устройство беше открито в събота в автобус на българска фирма, пътуваща от Прага за Варна.

След като беше подаден сигнал за откритата бомба, тя беше обезвредена от сапьори.

Всички 34 пътници в автобуса са разпитани като свидетели.

Унгарските служби са установили летливо вещество със силен мирис, както и устройство, което би могло да го възпламени. Властите в момента изследват открития материал, за да уточнят какъв е той и какви поражения би могъл да нанесе при евентуално възпламеняване, уточни Костов.

Според експерта по антитероризъм Славчо Велков пък шофьорът на автобуса не е реагирал адекватно, когато е установил, че липсва пътник по време на пътуването.

Щом липсва пътник в никакъв случай шофьорът няма морално и каквото и да е право, и законно дори, да продължи пътуването, докато се открие пътникът или ако не се открие, се пристъпва към един акт – изключително бърз и ефикасен, който се нарича идентификация на багажа или опознаване на багажа, който аз лично съм правил стотици пъти на летища, най-вече на летище “Бейрут”, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови