Университетски преподавател: Полицията ме преби

OFFNews 10 ноември 2015 в 09:30 4599 5

Преподавателят от Богословския факултет на ВТУ Пламен Русев е пребит от полицията във Велико Търново. Мъжът води дело и за неправомерното си задържане. 

След полунощ на 23 октомври полицаи позвънили на вратата на Пламен Русев по сигнал на съседи за шум в апартамента му, разказа той по бТВ. Въпреки че в дома било тихо, униформените поискали той да слезе пред блока, за да му връчат предупредителен протокол. Пред входа един от полицаите извикал, че Русев го напада. 

„Осъзнах се в полицейския автомобил на задната седалка в странна поза, а един от полицаите ми нанасяше удари”, каза преподавателят. В ареста, където бил задържан, той поискал адвокат и медицинска помощ. 

"След като изрично вписах в протокола от задържането, че имам хематом по главата и съм с високо кръвно, униформените ми казаха, че ще позволят преглед от лекар, само ако се откажа да искам адвокат", обяснява Русев. 

Той така и не получил адвокат, но след дълги преговори бил пуснат на лекар. В болницта установили първоначално хематоми на лицето и тила, а при втори преглед и комоцио. 

Адвокатът на Русев Николай Хаджигенов уточни, че става дума за "един чудесен хематом, 8 на 4 сантиметра, което на практика е половината му лице". 

Въпреки това си състояние Русев бил принуден да застане пред съда и да се защитава по обвинение за дребно хулиганство, затова че обидил полицаите. По-късно полицията допълва, че университетският асистент ударил един от полицаите и бил отказал да изпълни полицейска заповед. По някаква причина снимките, които Русев по-късно разпространява във Фейсбук, са направени 10 дни след преполагаемия побой.

Според полицията нараняванията са станали, защото Русев е бил пиян и е паднал по стълбите.

"В крайна сметка остана версията, че тези наранявания са станали от падане по стълбите, което е забавно - всеки път като става полицейско насилие, нараняванията са от падане по стълбите", коментира адвокатът му Хаджигенов.

Русев разкри още, че има граждански спор със съседи, чиито злонамерен акт е довел до проблемите му с полицията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews