Транспортният министър за обърналия се влак: Това е чист терористичен акт

OFFNews 18 януари 2014 в 12:17 1665 3

Данаил Папазов, министър на транспорта Снимка: БГНЕС, архив
Данаил Папазов, министър на транспорта Снимка: БГНЕС, архив

Това е чист терористичен акт, за мен това е опит за убийство на двамата машинисти, заяви министърът на транспорта Данаил Папазов в коментар за преобърналия се днес влак.

Товарният влак се преобърна между гарите Яна и Мусачево в 22.,46 ч. на 17 януари заради кражба на елементи от релсите.

Налага се извършването на спасителна акция, като трасето около линията трябва да се валира. Тя ще струва 200 000 до 300 000 лева. Локомотивът е около 120 тона и минимум два крана ще участват в операцията по вдигане на дерайлиралите машини. След това следва разчистване и отново реновиране. Всичко ще отнеме поне няколко дни.

Министерство на транспорта ще помогне за възстановяването на щетите, гарантира Папазов.

"Доброто в ситуацията е, че машинистите са усетили навреме какво се случва, и са спрели влака на първия стълб на контактната мрежа. Ако бяха стигнали до втория стълб, щяха да се врежат челно в него и да има жертви”, каза инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Кражбите от железопътната инфраструктура са ежедневие, заяви още министърът.

"За мен е абсолютно чисто и ясно. Това е ежедневие. Представете си, ако това беше пътнически влак, и вътре имаше около 150 - 200 човека, какво щеше да се случи. Ами, ако бяха пълни вагоните, и беше последвал взрив - това е газ”, коментира министърът на транспорта.

Той бе категоричен, че кражбите от железопътната инфраструктура трябва да бъдат вписани в Наказателния кодекс като тежко престъпление.

„Трябва да има промени в Наказателния кодекс за тези действия. Тъкмо сега се обсъждат промени, и обмисляме един много важен елемент в този закон. Трябва за всички линейни обекти, които са в страната, мостове и железопътни линии, да се вземат мерки." 

Ако при сегашното законодателство крадците бяха заловени на място, щяха да им се вземат обяснения, да се задържат за 24 часа в полицейското управление, след което да ги пуснат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!