Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дерайлиралият влак в Пловдив и катастрофиралият в Хитрино са на един собственик (обновена)

OFFNews 16 февруари 2019 в 08:59 3098 0

"Булмаркет Рейл Карго" е собственик на товарния влак, който дерайлира на Централна гара Пловдив в ранните часове на деня. Фирмата е собственик и на катастрофиралия влак в Хитрино.

Счупване на релса е причинило дерайлирането на композицията, превозваща пропан-бутан, съобщиха от РДПБЗН - Пловдив.

Няма пострадали при инцидента и не е създадена опасност за населението. Незабавно са предприети аварийно–възстановителни дейности. 

Движението между Пловдив и Тодор Каблешков в момента се осъществява само по път 1, което може да доведе до нарушаване на Графика за движение на влаковете и малки закъснения по направлението Пловдив-София.

Според фирмата превозвач, причината за дерайлирането е лошото състояние на железния път.

Звеното за разследване на произшествия в железопътния транспорт към Министерството на транспорта е започнало разследване по случая.

"Припомняме, че през ноември 2018 година Европейската комисия обяви, че е внесла иск в Съда на ЕС срещу България заради неизпълнения на правилата относно безопасността на железопътния транспорт.

Според Европейската комисия българското законодателство не гарантира, че разследванията на тежки произшествия и инциденти се извърша от независим орган. И в момента такъв независим орган в България не съществува", заявават от "Булмаркет Рейл Карго"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews