Телефонни измамници изнудват деца

Ивелина Петрова 14 март 2012 в 19:30 1804 0

17-годишно момиче е подало 4 фалшиви сигнала за бомба в столичен мол.
17-годишно момиче е подало 4 фалшиви сигнала за бомба в столичен мол.

Две деца станаха жертва на телефонна измама, съобщиха от МВР.

При първия случай мъж се обадил на избрания от измамниците домашен телефон на адрес в кв. Дружба в София. Попаднал на момиченце и разказал, че баща му е блъснал човек на пътя. Наредил на изплашеното дете да събере всички бижута, които намери у дома, за да плати. Заплашил, че таткото ще отиде в затвора, ако не го направи.

За да си придаде още по-голяма тежест, измамникът казал на детето, че е следовател. Детето събрало всички пари и ценности, които успяло да намери - 850 евро, 300 лева и 80 грама златни накити и, според инструкциите, ги занесло до близките кофи за боклук, до които ги оставило.

Втората жертва на измамата е дете от столичния квартал "Люлин".

По обяд отново на домашен телефон се обадил мъжки глас. 11-годишното момиченце вдигнало телефона и измамникът казал на детето, че родителите му са катастрофирали и са блъснали друго дете на пътя.

Пак се представил за следовател и поискал 12 000 лева, за да не бъде разгласен случаят по медиите. Докато измамникът чакал на телефона, детето потърсило пари, но намерило по-малко от 1000 лева. Събрало ги от своята касичка, на брат си и пари, оставени у дома от родителите.

Измамникът се съгласил на тази сума, но поискал от момичето да събере и златото. Изнудил го да даде и номера на мобилния си телефон.

Детето сложило в плик парите, две златни синджирчета и 10-грамов златен пръстен и предало пакета на млад мъж, който стоял зад блока. След като бащата се прибрал, веднага сигнализирал за случилото се в полицията.

Криминалисти призовават родителите да разговарят с децата как да реагират при евентуален опит за подобни измами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!