Телефонна измама за 40 хил. лв. предотвратиха полицаи от Бургас

OFFNews 11 декември 2017 в 12:30 2595 1

Телефонна измама за 40 хил. лв. предотвратиха полицаи от Бургас

Телефонна измама за сумата от 40 000 лв. бе предотвратена в резултат на бързите действия на служител от бургаски банков клон и отдел "Криминална полиция" при ОДМВР – Бургас.

Възрастният човек – мъж от Малко Търново на 71 години, получил телефонно обаждане по класическата схема "оказване на съдействие на полицаи при задържането на телефонни измамници". Било му обяснено, че в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора непознатият заявил, че пенсионера без притеснение е необходимо да предостави наличните си парични средства, като след задържането на телефонните измамници, парите щели да му бъдат върнати лично, а той самият щял бъде отличен с награда от министъра на вътрешните работи.

Пенсионерът с личния си автомобил дошъл до Бургас за да изтегли спестяванията си от банковия клон. Спрял колата в началото на града и с такси отишъл до банката. Служителят във финансовата институция, забелязвайки крупната сума, заявена за изтегляне, както и липсата на адекватен повод за това, се усъмнил, че се касае за телефонна измама и алармирал полицейските служители.

Сумата от 40 000 лв. била изплатена на 71 годишния мъж, който се качил в таксиметровия автомобил, но бил спрян от полицейските служители на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР – Бургас. Констатирано е, че таксито според уговорката с непознатия телефонен глас, трябвало да откара възрастния мъж до Варна.

Въпреки демонстрираното недоверие 71 годишния пенсионер бил отведен в Първо Районно управление – Бургас, където след много разговори се уверил, че се касае за телефонна измама, която е предотвратена от истинските полицаи с помощта на банковия служител.

ОДМВР – Бургас продължава с активната си превантивна кампания по отношение телефонните измами, като особени усилия са насочени към банковите и пощенски клонове, както и към уязвимите възрастови групи, чрез ползване на различни методи и информационни мероприятия. 

На територията на Община Бургас през тази седмица стартира поредната кампания, насочена към хората от третата възраст. За целта освен срещи в пенсионните клубове, провеждани от районните инспектори към полицейските управления, ще се включат и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”. Кампанията ще се насочи и към жилищните райони, домоуправители, роднини и близки на уязвимите възрастни хора.

От полицията призовават гражданите да разговарят с възрастните си родители, близки и роднини, на които да заострят вниманието им по отношение „телефонните измами” и най-честите механизми за осъществяването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12177

1

sawall

11.12 2017 в 13:32

Предотвратили са една измама, браво, хубаво, добре свършено. Но да бяха заловили престъпниците! Тези хора сега просто ще пробват пак и пак докато не мине и ще си приберат хилядите на някой наивен възрастен човек. Полицията е крайно време вече да им свие сармите на измамниците. Не са толкова много, нито толкова силни, а бюджетът на полицията е огромен. Хайде!