Свалчища тръгнаха след пороите

OFFNews 20 април 2014 в 16:47 2150 0

Снимка Агенция "Фокус"

Свлачището между селата Горен и Долен Върли дол

Свлачища се образуваха на много места в страната след продължилите близо седмица дъждове.

Затруднено е движението по някои от пътищата в област Видин. По пътя Белоградчик – Гранитово се е образувало свлачище и движението се извършва само в едното платно. Нарушена и прокопана асфалтова настилка има между селата Макреш и Цар Шишманово, на разклона за село Толовица. Водачите в този участък трябва да шофират с повишено внимание, каза Ваньо Димитров, заместник-директор на Областна дирекция на МВР – Видин пред радио "Фокус".

Реката в село Стакевци, белоградчишко преля вчера след 4 поредни дни обилни валежи. Според кмета причината не е непочистен мост, а циментовите бурета, които са поставени в коритото на реката и не успели да поемат голямото количество вода.

Вече се успокоява обстановката в община Чупрене, в която беше въведено бедственото положение. Много дворове и къщи са наводнени. Вчера е имало много аварии в електрозахранването, но те са отстранени. Нивото на реката е спаднало с около 60 см.

В Ружинци очакванията са водата да започва да се оттегля вече от резервоарите и помпите, за да може да се подаде питейна вода към общината. „Все още има неприятни моменти за хората, които живеят там. Може би в близките дни ситуацията ще се нормализира, към момента просто е по-нормална от вчера и онази нощ. Ако отново започнат дъждовете нещата ще се усложнят, но ако метеорологичните условия се задържат като днес без валежи, вероятно до два дни обстановката ще се нормализира”, каза Николай Тодоров, заместник-областен управител на град Видин.

Тежко е положението и в Родопите.

Продължава разчистването на свлачището между селата Горен и Долен Върли дол, в момента няма валежи и до края на деня се очаква и този път да се отвори. Пътищата до Кочани, Раевица, Учурума и Горен Върли дол – Неделино бяха затрупани от свлачища. В момента пътищата са проходими, но цялостното им разчистване ще продължи през цялата седмица.

Продължава работата по почистване на пътя до златоградското село Ерма река. Пътят е отворен, но свлачището е много голямо и все още не е ясно кога камарата пръст и камени ще бъде почистена изцяло.

Едва след разчистването й ще започне почистването на свлачището при село Аламовци. Там няма пълно затваряне на пътя, но минаването е силно затруднено.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови