След 2-дневно издирване спасиха мъж и жена, изгубили се в планината

OFFNews 08 октомври 2014 в 14:57 2816 0

След двудневно издирване спасители намериха изгубили се мъж и жена в Осоговската планина.

29-годишната жена и 53-годишеният мъж прекарали две нощи в подножието на връх Руен. Те са открити в дере, съобщи ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Кюстендил Борислав Янчовски пред "Фокус".

Те са премръзнали, изтощени, с хипотермия, предстои да бъдат транспортирани до „Спешен център”.

Двамата били част от група, която беряла хвойна.

Мъжът и жената излезли на 6 октомври около 14.00 часа с „Лада Нива” от хижа „Осогово” и са се насочили към най-високия връх в планината – Руен.

След като не са се прибрали, останалите от групата се обадили на телефон 112 и съобщили за изчезването им.

Мъжът и жената поддържали връзка с останалите по телефона. При последното си обаждане те съобщили, че са се спуснали в дълбоко дере, от което не могат да излязат. След този разговор обаче сигналът е изчезнал и до тази сутрин не е имало връзка с тях.

По данни на близките им те са имали достатъчно вода и храна, за да оцелеят в планината.

Заради мъглата и лошото време вчера спасителните екипи не са успели да огледат всички дълбоки дерета, те са преминали през основните пътища в планината, а днес след вдигане на мъглата са започнали да проверяват и самите дерета. Час след подновяване на издирването спасителите са открили изгубилите се хора.

В акцията по издирването са участвали екипи от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” от Планинска спасителна служба и от Регионална дирекция „Гранична полиция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови